petek, 30. september 2011

Unboxing Food - Calamares apanado fritos

Tokrat bolj za šalo kot zares prispevek o razpakiranju dostavljene hrane. Splet je poln takšnih videoposnetkov. Seveda ne gre samo za hrano ampak praktično za vse kar ima embalažo. Običajno gre za kakšne elektronske naprave in z njimi povezane dodatke. Ljudje običajno ne marajo takšnih posnetkov a vseeno pridejo prav, ko se sami odločamo za kakšen nakup.


Ko si človek zaželi dostave hrane na dom je v precejšni dilemi. Manjka mu dosti informacij s pomočjo katerih bi se lažje odločil. Običajno imajo dostavljavci hrane slabo opisano ponudbo in je za naročnika težko oddati naročilo, če nima praktičnih izkušenj z lokalom. Obstaja možnost, da lokal sploh nima spletne strani. V primeru, ko pa jo ima, pa gre samo za seznam jedi. Brez slik, količin in mnenj uporabnikov. Če pa slike so, pa so simbolične in nimajo dosti veze z dejanskim stanjem.


Sploh v študentskih letih se ogromno naročuje hrano na dom, ker je praktično in hitro. Poglejmo na primeru v kakšni obliki bi si sam želel imeti predstavljeno ponudbo. Takšne predstavitve bi pisali uporabniki (v našem primeru študenti). To bi se lepo dopolnjevalo s spletnim portalom študentske prehrane a ne bi se bilo potrebno omejevati samo na študente.



Naziv lokala
Cantante cafe center - DOSTAVA

Kontakt dostave
040 30 40 50

Naslov
Vetrinjska ulica 5,
2000 Maribor,
Slovenija

Lokacija

Pogled mesta


Cena
Vrednost obroka: 5,00 EUR
Vrednost doplačila: 2,37 EUR

Čas in način dostave
Približno ena ura. Dostava pred blok - ko so tam, pokličejo.

Delovni čas
Čas nudenja obrokov vsak delavnik: od 11:00 do 22:00
Čas nudenja obrokov ob sobotah: od 12:00 do 22:00
Čas nudenja obrokov ob nedeljah: od 12:00 do 22:00



Meni
Calamares apanado fritos
Dnevna solata
Sadje ali sladica

Slike

Dostava
Hrana

Skupna ocena
Hrana je okusna in topla. Tudi na pogled zgleda dobro. Vse skupaj se dobi v PVC vrečki in je pakirano ločeno. Zaradi tega tudi ne pride do mešanja hrane (solata, omaka itd.). Na solati je že kis in olje zato lahko potemni. Naročilo poteka gladko - nujno jim je treba povedati telefonsko številko saj ne dostavljajo do vrat - vsaj v blok ne. Čas dostave je okoli ene ure. Delovni čas je odličen. Naročilo pa sprejmejo tudi čisto ob zaključku delovnega časa.



Zaključek
Gostilna Tclub-Trust-DOSTAVA je lahko vzor vsem dostavljavcem hrane pri sprejemanju naročil. Vodijo namreč bazo uporabnikov. Ob naročilu je tako potrebno povedati samo priimek in kaj bomo naročili. To je vse. Brez narekovanja naslova, nadstropja in telefonske številke.


Dober tek.

sreda, 28. september 2011

Deset veličastnih

Policaj sredi noči zaustavi pijanca, ki opleta po pločniku.
"Kam pa greste ob tej nočni uri?"
Pijanec : "Na predavanje."
"Aja ? Kdo pa predava ob taki uri?"
Moja žena.

Že dve leti sem svobodni umetnik.
- In? Si že kaj prodal?
Sem. Najprej avto, nato pa še stanovanje.

Pride Ojdip v Bronx in na cesti sreča črnca ter ga pozdravi: "Yo brother!"
Črnc pa mu odvrne: "Yo motherfucker!"

Sreča Mujo v Ljubljani nuno in jo razbije na mrtvo, nato pa vpraša: "Šta je ninđa, danas nisi u formi?"

Nekega dne je v Slovenijo prišel na obisk Ruski predsednik Putin. Kučan mu razkaže celo Slovenijo vse njene lepote, znamenitosti in na koncu ga vpraša če hoče videti še kaj. In res Putin reče, da bi še rad pozdravil Vinka iz Renč. In to mu seveda ugodijo.
Naslednji mesec pa pride v Slovenijo na obisk Bush, ravno tako mu vse razkaže, in na koncu tudi on hoče pozdraviti Vinka in tudi njemu to uresničijo.
Vse to pa se je zdelo čudno šefu od Vinka. Kako da ga poznajo tako ugledni
možje in on mu odgovori pač da je prepotoval cel svet in ga vsi poznajo. Šef mu
pa ne verjame in se gre stavit da papeža pa ne pozna. In Vinko sprejme stavo in
se odpeljeta v Vatikan. Ko papež zagleda Vinkota mu steče v objem. Potem se
obrneta in vidita šefa kako nezavesten leži na tleh. Hitro stečeta tja in ga
predramita ter vprašata kaj je bilo. Ko šef pride k zavesti pove: vse sem
prenesel, da Vinka pozna Putin, Bush, Papež ampak ko je pa en Kitajec zraven
mene rekel: "Kdo je pa tisti z belo kapico na glavi ki objema Vinka?", to je bilo
pa preveč.


Name?
- Abdul al-Rhazib
Sex?
- Three to five times a week
No, no! I mean male or female?
...- Male, female, sometimes camel...
Holy cow!
- Yes. Cow, sheep... animals in general.
But isn't that hostile?
- Horse style, doggy style, any style!
Oh dear!
- No, no! Deer run too fast!

Mož: "Žena, dajva se igrati Big Brotherja."
Žena: "No, pa dajva."
Mož: "Govori Big Brother. Imaš dve minuti časa, da zapustiš hišo."


Slišal sem, da je tvoja žena dvojčica. Kako ju pa ločiš?
Brez težav. Moja žena je črnolaska, njen brat ima pa rjave lase.

Stari Arabec živi že več kot 40 let v New Yorku. Nekega jutra si zaželi, da bi na svojem vrtu posadil krompir. Ker je že star in šibkega zdravja, napiše pismo sinu, ki študira v Parizu: "Dragi Ahmed, zelo sem žalosten, ker ne zmorem posaditi krompirja na svojem vrtu. Ko bi bil ti tukaj, bi mi pomagal pri takšnih opravilih. Tvoj ljubeči oče.". Sin mu odgovori: "Dragi oče, prosim nikar se ne dotikaj ničesar na vrtu. Tam sem moral skriti TISTO stvar. Tudi jaz te imam rad. Ahmed". Ne mine niti dobra ura, ko hišo starega Arabca obkolijo FBI, CIA, marinci... Ped po ped prekopljejo celoten vrt. Presejejo vsako pest zemlje in nič ne najdejo. Očitno razočarani po več urah iskanja zapustijo prizorišče. Zvečer prejme stari Arabec sinovo sporočilo: "Dragi oče, vrt je sedaj sigurno v celoti preštihan in ne bo ti težko posaditi krompirja. Nažalost ti od tukaj nisem mogel kaj več pomagati. Tvoj Ahmed".

Zapadel je prvi sneg,  tovornjak se ustavi na semaforju. Blondinka vsa zadihana
potrka na okno.
Kamiondžija odpre, ona reče:
"Zdravo, sem Jana, tovor ti pada s kamiona, vse bos zgubil!"
Kamiondžija ne reagira, pelje naprej. Na naslednjem semaforju isto:
"Zdravo, sem Jana, ves tovor bos izgubil!"
Kamiondžija nič, pelje.
Spet semafor, spet blondinka, tokrat že zelo zadihana pravi:
"Zdravo, jaz sem Jana, tovor izgubljaš!!!"
Kamiondzija, živčno: "Ja sam Fikret, pada snijeg i sipam sol, pizda ti
materina!"

sobota, 24. september 2011

Obvladovanje virov

Kaj storiti, da bi bili na tekočem glede teme, ki nas trenutno zanima? Pa naj gre za novico, knjigo, film, glasbo, recept ali poljubno tematiko. V primeru, ko moramo zadevo nekako predelati oz. se je naučiti je mogoče dober začetek, da vzamemo v roke knjigo s to tematiko. To je lažje reči kot pa storiti. Knjig je veliko in so obsežne. Problem lahko predstavlja tudi format knjige, cena in dostopnost. Informacije potrebujemo tukaj in zdaj. Poleg tega morajo biti sveže kar pa je pri knjigah težko doseči. So pa dober začetek, da se seznanimo s temo.

Logični odgovor je seveda splet. V Google vtipkamo iskano geslo in začnemo pregledovati rezultate. Obliko in svežino informacij pa določimo na levi strani Google vmesnika. Za boljše rezultate je potrebno poznati naprednejše možnosti iskalnika.

Torej je to vse kar lahko storimo? Seveda ne. Poglejmo si še nekaj drugih možnosti s katerimi lahko pridobivanje informacij avtomatiziramo. Večina jih temelji na socialnih omrežjih. Najboljše informacije širimo ravno uporabniki.

Google Alerts
V polje vpišemo iskano geslo, določimo obliko, količino in frekvenco objav. Izbiramo lahko tudi način dostave. Lahko dobivamo elektronsko pošto ali pa se naročimo preko RSS.


Blogi, strani oz. RSS
Razni članki in blogi so dober vir informacij. Običajno so kratki in jedrnati. Informacije so sveže in praviloma dobro razložene. Običajno pa je zraven tudi povezava do izvornega vira. Najboljše jih je spremljati preko RSS bralnikov.

TweetDeck
TweetDeck je aplikacija za socialna omrežja, ki je dostopna na različnih platformah. Uporabili jo bomo na socialnem omrežju Twitter, ki je idealno za gradnjo našega interesnega grafa. Poglejmo si jo na brskalniku Google Chrome. Poženemo aplikacijo in zgoraj levo izberemo TweetDeck. V polje vpišemo geslo, izberemo tvite ali uporabnike in dodamo stolpec.




Google+
Komaj zdaj je spletni gigant v Google+ dodal možnost iskanja. Tam kjer smo prej lahko iskali samo osebe je zdaj možno iskati tudi gesla. Rezultat je skupek objav in oseb, ki imajo zvezo z iskanim geslom. Izbiramo lahko med najboljšimi in najnovejšimi. To iskanje potem shranimo in se bo samodejno posodabljajo. Postane nov tok informacij. V prihodnosti lahko pričakujemo še dosti več možnosti, saj gre za Google - kralja iskanja.

Zaključek
To je vse kar sem zaenkrat uporabil v praksi. Socialno omrežje Facebook takšnega iskanja ne omogoča. Ocenjujem, da ga niti ne bo, ker gre za socialni graf in ne interesni. Za sledenje interesov sta primernejša Twitter in Google+.
Najboljše se je držati naslednjega zaporedja za obdelavo tematike:

  1. Google za seznanitev s temo in iskanje gradiva.
  2. Knjigo za študiranje tematike.
  3. Bloge, strani oz. RSS na stopnji, ko tematiko že poznamo.
  4. Socialna omrežja pa so zadnja poljudna stopnja. Tukaj gre za dobre prakse, ekstremno uporabo, izvirne ideje oz. za zelo dobro poznavanje.
  5. Znanstveni članki. Teoretično in matematično obdelani problemi, študije in eksperimenti. Na tej stopnji se oblikujejo smernice za prihodnost.
  6. Še več bi? :) Če si prišel tako daleč si ekspert na tematiki in bolje zate, da od tega tudi dobro živiš.

nedelja, 4. september 2011

Hibrid

Nov zavihek (New Tab) v Google Chromu postaja vedno bolj uporaben. Aplikacije, zaznamki, najbolj obiskane strani in nazadnje zaprte strani so možnosti, ki so na dosegu roke. Velike ikone, zavihki in velike stranske navigacijske tipke so kot nalašč za zaslone občutljive na dotik. Omogoča urejanje aplikacij v skupine (zavihke), ki jih je možno tudi poljubno poimenovati.

Aplikacije
Najbolj obiskane strani lahko povlečemo med aplikacije, obratno pa ni mogoče. Škoda je, da za zaznamke tega ni mogoče storiti. V prihodnosti bo to verjetno omogočeno a ikona spletne strani je premajhna. Kot takšna pa bi zelo izstopala med lepo oblikovanimi aplikacijami. Še bolj pomembno pa je, da bi lahko poljubno kombinirali aplikacije in zaznamke na želenem zavihku. Chrome si namreč zapomni zadnji uporabljen zavihek in je privzeto izbran ob odpiranju novega zavihka.

Zaznamki
Kombinacijo aplikacij in zaznamkov na enem zavihku pa je vseeno mogoče doseči. In to celo z lepimi in velikimi ikonami. Najlažje je pobrskati po Chromovi spletni trgovini. Če smo našli iskano spletno stran med aplikacijami jo moramo samo še namestiti in postaviti na želeni zavihek. Večino aplikacij zaenkrat tako ali tako predstavlja samo zaznamek za spletno stran.

V primeru, ko pa ustrezne aplikacije ne najdemo, pa jo moramo napisati sami. Postopek je precej enostaven.

  1. Na namizju ustvarimo mapo s poljubnim imenom.
  2. V mapo dodamo sliko, ki bo predstavljala ikono aplikacije/zavihka.
  3. Sliko pomanjšamo na 128px širine (lahko tudi 64px). Priporočljivo je ohraniti razmerje slike.
  4. Samo še ustvarimo datoteko manifest.json. Za začetek naj bo prazna.
Manifest datoteka predstavlja opis aplikacije v JSON formatu.
{
    "name": "IME APLIKACIJE",
    "description": "OPIS APLIKACIJE",
    "version": "RAZLIČICA APLIKACIJE",
    "icons": {
        "128": "IME IN KONČNICA SLIKE"
    },
    "app": {
        "urls": [
            "http://SPLETNI NASLOV/"
        ],
        "launch": {
            "web_url": "http://SPLETNI NASLOV/"
        }
    }
}

V manifestu poljubno spremenimo polja.
  1. Poimenujemo aplikacijo. Ime bo prikazano na zaznamku. Npr.: Podnapisi.NET
  2. Kratek opis aplikacije. Npr.: Baza podnapisov za filme in serije
  3. Vpišemo različico. Npr.: 0.1.
  4. Relativno pot do slike (ikone). Ime in končnica. Npr.: icon_128.png
  5. Celoten spletni naslov. Npr.: http://www.podnapisi.net/
  6. Shranimo spremembe.
Vse mora biti napisano v narekovajih.

Sedaj je potrebno aplikacijo samo še zapakirat. Dobiti je potrebno datoteko z imenom aplikacije in .crx končnico. Datoteka je pravzaprav samo podpisana ZIP datoteka, ki vsebuje manifest in ikono. Ne moremo pa je samo zazipati in spremeniti končnico, ker ne bo podpisana.

Datoteko lahko zapakiramo preko Google Chroma. Pod Orodja > Razširitve (Tools > Extensions) je možnost pakiranja razširitev (Pack extension). Samo poiščemo mapo, ki smo jo na začetku ustvarili na namizju.
Druga možnost pa je, da to storimo preko ukazne vrstice.
C:\Users\UPORABNIK\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --pack-extension=C:\Users\UPORABNIK\Desktop\IME_MAPE_NA_NAMIZJU

Polji UPORABNIK spremenimo v trenutno uporabniško ime računalnika. Ime mape na namizju pa je mapa, ki smo jo ustvarili na začetku. Google Chrome ne sme teči v ozadju!

Če je šlo vse po načrtih bi nas morali na namizju pričakati dve novi datoteki z imenom aplikacije. Razlikujeta se samo v končnici. CRX je datoteka, ki jo potrebujemo. PEM pa predstavlja privatni ključ, ki ga potrebuje razvijalec za posodabljanje aplikacije/razširitve v Chromovi spletni trgovini.

Sedaj nam ostane le še zadnji korak, da .crx datoteko povlečemo v odprt Google Chrome brskalnik. Namestitev je potrebno samo še potrditi in že se naša aplikacija pojavi med ostalimi aplikacijami. Potrebno je še vedeti, da se tako nameščena aplikacija ne bo samodejno posodobila na ostalih povezanih Google Chrome brskalnikih. Razlog je to, ker je nismo namestili iz spletne trgovine.

Nekaj podobnega pa lahko dosežemo tudi z namestitvijo Speed Dial razširitve. Tako nov zavihek postane podoben tistemu pri Operi.