sobota, 24. september 2011

Obvladovanje virov

Kaj storiti, da bi bili na tekočem glede teme, ki nas trenutno zanima? Pa naj gre za novico, knjigo, film, glasbo, recept ali poljubno tematiko. V primeru, ko moramo zadevo nekako predelati oz. se je naučiti je mogoče dober začetek, da vzamemo v roke knjigo s to tematiko. To je lažje reči kot pa storiti. Knjig je veliko in so obsežne. Problem lahko predstavlja tudi format knjige, cena in dostopnost. Informacije potrebujemo tukaj in zdaj. Poleg tega morajo biti sveže kar pa je pri knjigah težko doseči. So pa dober začetek, da se seznanimo s temo.

Logični odgovor je seveda splet. V Google vtipkamo iskano geslo in začnemo pregledovati rezultate. Obliko in svežino informacij pa določimo na levi strani Google vmesnika. Za boljše rezultate je potrebno poznati naprednejše možnosti iskalnika.

Torej je to vse kar lahko storimo? Seveda ne. Poglejmo si še nekaj drugih možnosti s katerimi lahko pridobivanje informacij avtomatiziramo. Večina jih temelji na socialnih omrežjih. Najboljše informacije širimo ravno uporabniki.

Google Alerts
V polje vpišemo iskano geslo, določimo obliko, količino in frekvenco objav. Izbiramo lahko tudi način dostave. Lahko dobivamo elektronsko pošto ali pa se naročimo preko RSS.


Blogi, strani oz. RSS
Razni članki in blogi so dober vir informacij. Običajno so kratki in jedrnati. Informacije so sveže in praviloma dobro razložene. Običajno pa je zraven tudi povezava do izvornega vira. Najboljše jih je spremljati preko RSS bralnikov.

TweetDeck
TweetDeck je aplikacija za socialna omrežja, ki je dostopna na različnih platformah. Uporabili jo bomo na socialnem omrežju Twitter, ki je idealno za gradnjo našega interesnega grafa. Poglejmo si jo na brskalniku Google Chrome. Poženemo aplikacijo in zgoraj levo izberemo TweetDeck. V polje vpišemo geslo, izberemo tvite ali uporabnike in dodamo stolpec.




Google+
Komaj zdaj je spletni gigant v Google+ dodal možnost iskanja. Tam kjer smo prej lahko iskali samo osebe je zdaj možno iskati tudi gesla. Rezultat je skupek objav in oseb, ki imajo zvezo z iskanim geslom. Izbiramo lahko med najboljšimi in najnovejšimi. To iskanje potem shranimo in se bo samodejno posodabljajo. Postane nov tok informacij. V prihodnosti lahko pričakujemo še dosti več možnosti, saj gre za Google - kralja iskanja.

Zaključek
To je vse kar sem zaenkrat uporabil v praksi. Socialno omrežje Facebook takšnega iskanja ne omogoča. Ocenjujem, da ga niti ne bo, ker gre za socialni graf in ne interesni. Za sledenje interesov sta primernejša Twitter in Google+.
Najboljše se je držati naslednjega zaporedja za obdelavo tematike:

  1. Google za seznanitev s temo in iskanje gradiva.
  2. Knjigo za študiranje tematike.
  3. Bloge, strani oz. RSS na stopnji, ko tematiko že poznamo.
  4. Socialna omrežja pa so zadnja poljudna stopnja. Tukaj gre za dobre prakse, ekstremno uporabo, izvirne ideje oz. za zelo dobro poznavanje.
  5. Znanstveni članki. Teoretično in matematično obdelani problemi, študije in eksperimenti. Na tej stopnji se oblikujejo smernice za prihodnost.
  6. Še več bi? :) Če si prišel tako daleč si ekspert na tematiki in bolje zate, da od tega tudi dobro živiš.

Ni komentarjev:

Objavite komentar