nedelja, 4. september 2011

Hibrid

Nov zavihek (New Tab) v Google Chromu postaja vedno bolj uporaben. Aplikacije, zaznamki, najbolj obiskane strani in nazadnje zaprte strani so možnosti, ki so na dosegu roke. Velike ikone, zavihki in velike stranske navigacijske tipke so kot nalašč za zaslone občutljive na dotik. Omogoča urejanje aplikacij v skupine (zavihke), ki jih je možno tudi poljubno poimenovati.

Aplikacije
Najbolj obiskane strani lahko povlečemo med aplikacije, obratno pa ni mogoče. Škoda je, da za zaznamke tega ni mogoče storiti. V prihodnosti bo to verjetno omogočeno a ikona spletne strani je premajhna. Kot takšna pa bi zelo izstopala med lepo oblikovanimi aplikacijami. Še bolj pomembno pa je, da bi lahko poljubno kombinirali aplikacije in zaznamke na želenem zavihku. Chrome si namreč zapomni zadnji uporabljen zavihek in je privzeto izbran ob odpiranju novega zavihka.

Zaznamki
Kombinacijo aplikacij in zaznamkov na enem zavihku pa je vseeno mogoče doseči. In to celo z lepimi in velikimi ikonami. Najlažje je pobrskati po Chromovi spletni trgovini. Če smo našli iskano spletno stran med aplikacijami jo moramo samo še namestiti in postaviti na želeni zavihek. Večino aplikacij zaenkrat tako ali tako predstavlja samo zaznamek za spletno stran.

V primeru, ko pa ustrezne aplikacije ne najdemo, pa jo moramo napisati sami. Postopek je precej enostaven.

  1. Na namizju ustvarimo mapo s poljubnim imenom.
  2. V mapo dodamo sliko, ki bo predstavljala ikono aplikacije/zavihka.
  3. Sliko pomanjšamo na 128px širine (lahko tudi 64px). Priporočljivo je ohraniti razmerje slike.
  4. Samo še ustvarimo datoteko manifest.json. Za začetek naj bo prazna.
Manifest datoteka predstavlja opis aplikacije v JSON formatu.
{
    "name": "IME APLIKACIJE",
    "description": "OPIS APLIKACIJE",
    "version": "RAZLIČICA APLIKACIJE",
    "icons": {
        "128": "IME IN KONČNICA SLIKE"
    },
    "app": {
        "urls": [
            "http://SPLETNI NASLOV/"
        ],
        "launch": {
            "web_url": "http://SPLETNI NASLOV/"
        }
    }
}

V manifestu poljubno spremenimo polja.
  1. Poimenujemo aplikacijo. Ime bo prikazano na zaznamku. Npr.: Podnapisi.NET
  2. Kratek opis aplikacije. Npr.: Baza podnapisov za filme in serije
  3. Vpišemo različico. Npr.: 0.1.
  4. Relativno pot do slike (ikone). Ime in končnica. Npr.: icon_128.png
  5. Celoten spletni naslov. Npr.: http://www.podnapisi.net/
  6. Shranimo spremembe.
Vse mora biti napisano v narekovajih.

Sedaj je potrebno aplikacijo samo še zapakirat. Dobiti je potrebno datoteko z imenom aplikacije in .crx končnico. Datoteka je pravzaprav samo podpisana ZIP datoteka, ki vsebuje manifest in ikono. Ne moremo pa je samo zazipati in spremeniti končnico, ker ne bo podpisana.

Datoteko lahko zapakiramo preko Google Chroma. Pod Orodja > Razširitve (Tools > Extensions) je možnost pakiranja razširitev (Pack extension). Samo poiščemo mapo, ki smo jo na začetku ustvarili na namizju.
Druga možnost pa je, da to storimo preko ukazne vrstice.
C:\Users\UPORABNIK\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --pack-extension=C:\Users\UPORABNIK\Desktop\IME_MAPE_NA_NAMIZJU

Polji UPORABNIK spremenimo v trenutno uporabniško ime računalnika. Ime mape na namizju pa je mapa, ki smo jo ustvarili na začetku. Google Chrome ne sme teči v ozadju!

Če je šlo vse po načrtih bi nas morali na namizju pričakati dve novi datoteki z imenom aplikacije. Razlikujeta se samo v končnici. CRX je datoteka, ki jo potrebujemo. PEM pa predstavlja privatni ključ, ki ga potrebuje razvijalec za posodabljanje aplikacije/razširitve v Chromovi spletni trgovini.

Sedaj nam ostane le še zadnji korak, da .crx datoteko povlečemo v odprt Google Chrome brskalnik. Namestitev je potrebno samo še potrditi in že se naša aplikacija pojavi med ostalimi aplikacijami. Potrebno je še vedeti, da se tako nameščena aplikacija ne bo samodejno posodobila na ostalih povezanih Google Chrome brskalnikih. Razlog je to, ker je nismo namestili iz spletne trgovine.

Nekaj podobnega pa lahko dosežemo tudi z namestitvijo Speed Dial razširitve. Tako nov zavihek postane podoben tistemu pri Operi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar