nedelja, 5. september 2010

Reader


Danes bom predstavil eno zadevo, ki je iz meni neznanih razlogov premalo uporabljana. Prispevek je namenjen vsem, ki še niste slišali za Google Reader ali pa ga ne uporabljate. Gre za spletni zbiralnik novic, ki zna brati RSS in Atom vire. Gre za obrnjeno filozofijo saj novice poiščejo nas namesto da mi iščemo njih. Vse kar je potrebno narediti je, da poiščemo vire, ki nas zanimajo in se naročimo nanje. To naredimo tako, da kliknemo na katero od teh ikonna želeni strani ali pa v Readerju dodamo povezavo ročno. Podpira pa tudi naročanje na strani, ki ne ponujajo nobenih virov (klik). Za uporabo Readerja potrebujete samo Googlov (oz. gMail) račun.

Ideja
Ideja Readerja je, da poskrbi za vaše zaznamke (bookmarke), ki se jih nabere ogromno skozi čas. V najboljšem primeru je njihovo pregledovanje neprijetno, sploh če tam ni nobene nove vsebine. Ta aplikacija to dela namesto vas in vas obvešča o novih prispevkih. Seveda pa ne priporočam, da se naročite na vse možne vsebine! Najdite neko razumno število virov, ki vas res zanimajo saj drugače postane neobvladljivo in časovno potratno za vas. Tiste vire z veliko prispevki, ki jih redno pregledujete, raje še vedno obdržite med zaznamki v orodni vrstici. Naročite pa se na tiste zaznamke (vire) z manj prispevki, ki jih redkeje ali pa sploh ne obiskujete. Viri so lahko spletne strani, blogi, gmail…

Google Reader
Vire lahko potem organiziramo v mape, jih označimo, dodamo zvezdice, komentiramo, delimo s prijatelji, lajkamo, pošiljamo po elektronski pošti, pregledujemo v načinu Play…

Način Play
Za posamezen vir lahko pogledamo še ostale podobne vire ali pa pregledamo priporočene vire oz. pakete virov. Po novicah se premikamo z miškinim koleščkom ali pa s tipkovnico, novica se potem avtomatsko označi za prebrano.
Zelo pomemben del se mi zdi tudi sledenje prijateljem. Obvešča nas o novicah, ki jih delimo, in komentarjih na novice, ki s(m)o jih delili prijatelji.
Novice lahko berete tudi preko mobilnika, igralne konzole Wii ali pa kar brez povezave ampak ne več preko Google Gears.
Zadnja novost v Readerju pa so trendi. Avtomatsko se vodi statistika zate in za tvoje prijatelje o bralnih navadah, prebranih novicah in popularnosti. Na voljo je tudi vsa statistika za vire na katere si naročen. Ko si »prebral« 300k novic ti nehajo vodit statistiko zaradi performans. Na ta način lahko hitro vidimo kateri viri so »mrtvi« ali pa nas ne zanimajo in jih odstranimo.

Trendi
No ko smo pa že pri trendih si pa poglejmo še uporabo Readerja skozi leta.

Uporaba narašča
Če še niste prepričani pa je tukaj še demonstracijski video.


Če želite poskusiti začnite tukaj  Pa veselo obvladovanje spleta vam želim.

Ni komentarjev:

Objavite komentar